Magamról
Életutam
1976. május 9-én láttam meg a Napvilágot, s a Kósa Anita nevet kaptam Budapesten, ahol jelenleg is élek.

Talán az egyik legfontosabb tudnivaló személyemet illetően, hogy szenvedélyesen szeretem a kutyákat és imádom a lovakat, miként minden állatot. Kivételként talán csak a fránya szúnyogokat említhetem :)
A természet iránti mély tisztelet érzésével születhettem. Ennek ellenére mégis külkereskedelmet tanultam.
Amikor tanult szakmámban kezdtem el dolgozni, teljesen egyértelművé vált számomra, hogy egy iroda az nem az én világom. Mindinkább a szabadba vágytam.

Gyermekkoromban egy tízemeletes ház 7-ik emeleti lakásában éltünk. Amikor csak lehetőségem adódott vagy szünidő volt az iskolában, Bodajkon, elragadó nagyszüleim családi házának hatalmas kertjében élveztem a szabadságot és a vidéki élet minden szépségét.

Ennek a két csodálatos embereknek - akik a világ legszeretetreméltóbbjai közé tartoznak - köszönhetem, hogy megismerhettem és megszerethettem az állat- és növényvilágot. Leírhatatlanul hálás vagyok nekik, amiért annyi csodát élhettem át, s hogy oly sokat tanulhattam.

Náci bácsi lovas szekerén hozta a szenet. Míg a felnőttek a tüzelőt hordták a pincébe, addig én a lovak hátán ültem. A tojásból szemem láttára kibújt csöppnyi kiskacsákat nevelhettem fel, akik később anyukájuknak gondoltak, s mindenhova totyogtak utánam, emígyen hát számomra teljesen természetes volt, hogy babakocsimban az odaillő babák helyett kiskacsákat vagy kiscsibéket tologattam.
Volt kiscicám, kiskutyám, bárányom és a kertben lakóhelyet talált összes állattal összeismerkedhettem...a szöcskétől a békáig.

Saját kutyám még nem volt, így a kutyaoktatásnak is Bodajkon kezdtem neki. 1992-ben, egy nyár alatt, minden támogatás nélkül, de egy kiváló és megismételhetetlenül magával ragadó könyv segítségével. Írója későbbi - feledhetetlen - mesterem Dr. Kováts Zsolt, a könyv címe: Kutyaiskola.
Első tanítványom pedig Alex volt, nagyszüleim rendkívül ügyes skót juhászkutya keveréke. Ekkor ragadott meg a kutyakiképzés és a kutyával való foglalkozás minden öröme, szépsége és természetesen belekóstolhattam a nehézségekbe is.


Aztán a szüleimmel kertes házba költöztünk, s Branie lett életem első saját kutyája, ő egy Sarplaninac lány volt.
Ekkor már az áthatóbb elméleti tudás birtoklásának is szükségét éreztem.
Kynologia-t (= kutyatan, kutyászat, kutyás tudomány; kyn = kutya, log/logosz = tan, tudomány /latin/), etológiát (állatviselkedés tan) és állategészségtant tanultam az ORFK Kutyavezető-képző Iskolájában, ahol 1996-ban az OKJ által elismert bizonyítványomat vehettem kezembe.
1997-ben pedig Kiképzésvezetői oklevelet szereztem.
Néhány évvel később már német juhászkutyával foglalkoztam és nem telt el sok idő, hogy munkavizsgára készüljek új kutyámmal Lizi-vel, aki a legmagasabb, VK3 képzettségi szintet is elérte. Innen pedig már csak tyúklépésnyire volt, hogy a kutyasportban találjam magam és ne csak vizsgákra,
hanem versenyekre készüljünk. Nagy kihívás volt, s mérhetetlen fejlődési lehetőséget nyújtott, hogy a világ élvonalában helyet foglaló holland, belga és német szakemberekkel dolgozhattam-dolgozhatok együtt.
Az évek alatt összegyűlt sok élmény, siker és tapasztalat után döntöttem el, hogy segíteni szeretnék mások neveletlen kutyáinak tanításában. Így találtam meg azt a munkát, amelyben igazán magam lehetek. Magától értetődően abban a lélektaniságban, ahogyan a Mestertől tanultam:
„A kutyakiképzés nem receptgyűjtemény, hanem gondolkodásmód.”

Érdeklődöm az állatgyógyászat iránt is, sok időt töltök állatorvosom rendelőjében. Több - nem csak saját kutyáimon végzett - műtéten is jelen vagyok, számomra minden beavatkozás érdekes. Nagyon sokat jelent ez a fajta állat-egészségügyi tapasztalat a munkám során.
Úgy hiszem, életem hátralévő részében sohasem maradok kutya nélkül.
Lenyűgöző úgy hazajönni, hogy az embert minden nap ugyanazzal a határtalan lelkesedéssel, szűnni nem akaró odaadással s jókedvvel fogadják...


Sajtó

 


Érdekességek
 
Chris kutyám West Palm Beach Sheriff Office munkatársaként
   

Ekard Lind tolmácsaként a "Kutyákkal az Életért" Alapítvány által rendezett
Kutyakiképzői Szemináriumon Jászberényben, 2006 augusztusában
 
   


Bart Bellon-nal, a kiváló belga szakemberrel, többszörös bajnokkal
2005 májusában

   

"Kósa Anita és barátai" kutyás bemutató Gyömrőn a Czink és Turóczi Lovasfarm meghívásából
   
       


"Kósa Anita és barátai" kutyás bemutató a Csepel Műszaki Szakközépiskola kollégiumának meghívásából